11 Eylül 2007

From: nebi sumer
To: Bülent Karasözen
Cc: ODTU Ogretim Uyeleri
Date: Tue, 11 Sep 2007 02:16:25 +0300


Degerli Liste Uyeleri,

Bulent hocanin gorus ve onerilere aynen katiliyorum. Son yillarda bazi sosyal bilim alanlarindaki yayin sayilarinda da buyuk bir sicrama yasanmistir. Ancak, yildan yila Turkiye adresli yayinlar etki faktoru cok dusuk ve kabul yuzdesi gorece yuksek dergilerde hizla artmakta, etki faktoru yuksek dergilerde de azalmaktadır. Yayin sayisinin son 15-20 yilda hizli bir ivmeyle artmasi ve Turkiye'nin 20. siraya kadar yukselmesi elbette iyi bir balangic. Fakat, zaman kaybetmeden kalite ve nesnel bilimsel katkiya yonelik degerlendirme mekanizmalari gelistirilmelidir.. Bu yolda Bulent hoca benim de katlildigim cok degerli onerilerde bulunmus.

Bence asirmayi besleyen en onemli neden, bilim etigi ve vicdanini otokontrolle koruyan, bilimsel aidiyet ve akademik ozsaygiyi pekistiren, uluslararasi duzeyde bilimsel dergi yayinlayabilen, guclu bilimsel mesleki orgutlerimizin olmamasi. TUBITAK/TUBA disinda sayginligi yuksek, en iyi doktora tez odulu, genc bilim adami odulu vs. veren kac tane meslek/bilim orgutumuz var? Asirmaya karsi en etkin yontem doktora ogrencisinin kendisini calistigi bilim dunyasinin potansiyel bir uyesi olarak gormesini saglamaktir.

Kısaca, bence universitemizde;
1. Danismanlarin lisansustu ogrencilerle daha yakin calistigi, iyi secilmis doktora ogrencilerinin gece gunduz lablarda bulundugu arastima atmosferini nasil yaratacagimizi tartismaliyiz (Tezlerin kalitesi konusu mutlaka tekrar konusulmali. 15-20 danisanla kaliteli tez yaptirmak ne kadar mumkun olabilir?)

2. Bilim ve arastirma etigi konusunda lisansüstü dersler ve baslangicta genel oryantasyon verilebilir (Bu arada, Arastirma Etik Kurullarinin olusturulmasi cok iyi bir baslangic oldu).

3. Yayinlarda, eleman alimlarinda vb. degerlendirmelerde genel nicel degerlendirme yerine, alan ici uzman degerlendirmesine oncelik verilmeli. Gerektiginde dis/uluslararasi degerlendirmelere basvurulmali.

4. En onemlisi de, atamalarda, yukseltmelerde, eleman alimlarinda gorev alacak ve bilimsel gelisim ve tesvik sistemini yurutecek, bagimsiz ve yetkili bir universite "bilim gelistirme ve izleme kurulu" olusturulmalidir.

Simdilik bu kadar.. esenlikler..
Nebi Sumer